Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest pn, 02 grudnia 2024 15:36:15

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10717 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712 ... 715  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: pn, 17 czerwca 2024 17:14:37 
Awatar użytkownika

na szybko, w weekend na działce Leonarda Sciascia - Każdemu, co mu się należy (od mafii)
włoski trochę kryminał, trochę satyra obyczajowa z intrygą kryminalną, nie przypadkiem wydana w PRL przez raczej betonową "Książkę i wiedzę", ale mimo tego zastrzeżenia całkiem ciekawa lektura

- Z pańskim forum jest wszystko w porządku.

PostWysłany: wt, 18 czerwca 2024 09:30:20 
Awatar użytkownika

Philip K. Dick - Gather Yourselves Together

Prawdopodobnie najstarsza zachowana powieść Dicka, choć wydana dopiero pośmiertnie (a w Polsce wcale). Potwierdza tezę, że Philip na początku chciał być pisarzem głównonurtowym, a do fantastyki pchnęły go zbiegi różnorakich okoliczności (z których bodaj najważniejszą była ta, iż jego wczesne głównonurtowe próby wydawcy zgodnie i konsekwentnie odrzucali). Powieść niezbyt przypomina tego Dicka, którego znamy, jest za to koszmarnie długa (jak na historię, którą opowiada) i przegadana, zawiera też prawie wszystkie grzechy debiutanta. Przełom lat czterdziestych i pięćdziesiątych, w Chinach triumfuje Mao, więc chińska filia amerykańskiej korporacji porzuca swój interes, przekazując go miejscowym, a na miejscu na kilka dni zostaje jeszcze troje bohaterów, aby dopiąć owo przejęcie. Wchodzący w dorosłość Carl, kilka lat starsza, lecz już doświadczona przez życie (zwłaszcza intymno-uczuciowe), Barbara oraz starszy od nich cyniczny Verne siedząc na tej pustej przestrzeni próbują sobie radzić ze swoim życiem osobistym, wspomnieniami, wzajemnymi relacjami, w których przeszłość też gra swoją rolę (bo Barbara i Verne spotkali się już kiedyś, jeszcze w USA). Lawina wewnętrznych monologów - o ideałach miłości, o moralności o porządku świata, a w tle szczątkowa akcja i oszczędny język (nie mam się za mistrza w czytaniu po angielsku, ale tu szło to bez większych problemów). Wycięcie z książki jakichś 40% niespecjalnie miałoby wpływ na cokolwiek. Można zadać pytanie, czy jest tu już zapowiedź "właściwego Dicka". No chwilami tak - Carl prowadzi dziennik podobny do tego, który trzy dekady później znajdziemy w "VALIS", rozterki uczuciowe to też znana cecha nie tylko bohaterów Dicka, ale i jego samego (fani wiedzą, że jego bujne życie uczuciowe nieraz oddziaływało na tworzone fabuły; zresztą znajdzie się w powieści i klasyczna "dark haired girl", Dickowy archetyp). Najbardziej zaś warto się przyjrzeć jednemu z ostatnich rozdziałów, w którym Verne rozmawia z przygodnym Chińczykiem i wiodą oni dysputę, w której porównują cywilizację zachodnią do upadającego Rzymu, a ambitnych Chińczyków do pierwszych chrześcijan. No tak, to już ewidentnie brzmi znajomo.

Jacek Sobota - O fantastyce filozoficznie

Sobota, fantasta i filozof, analizuje literaturę (i rzadziej film) fantastyczną z punktu widzenia epistemologii, aksjologii, teologii, historiozofii... Wspaniała książka, którą przeczyta pewnie ze sto osób.

PostWysłany: pt, 05 lipca 2024 07:48:42 
Awatar użytkownika

Po strasznie męczącej i długiej lekturze Gure: Historie z Kraju Basków odbiłem się od non-fiction i poszybowałem najpierw w stronę nowego tłumaczenia Chłopców z placu Broni (obecnie ...z ulicy Pawła) a potem do nominowanych nagrody Gombrowicza. Zaczynam od Głodnych.

PostWysłany: śr, 10 lipca 2024 09:01:48 
Awatar użytkownika

Iwona Bassa - Głodni
Fabula jak z reportażu. Wiejskie dziecko z patologicznej rodziny trafia do dużego miasta. Nie radzi sobie z edukacją akademicką, Wpada w relację z Piotrusiem Panem. W oparach alkoholu, ganji i innych substancji płodzą dziecko z wadą układu pokarmowego/wydalniczego. Piotruś Pan znika przestraszony rzeczywistością. Bohaterka wchodzi w buty samodzielnej matki polki i płaci słony rachunek rozbijając się o kolejne rafy systemów.
I gdzie tkwi atrakcyjność tego tekstu? W języku. Inteligencja wsadzona w buty, namacalne rozedrganie, tropy pop- i nie popkulturowe. Najbardziej porusza mnie obraz oceanicznej głębi wrzucony w chwili gdy trajektoria wydaje się przesądzona.

Teraz zaczynam Idzie tu wielki chłopak Grzegorza Bogdała

PostWysłany: czw, 11 lipca 2024 16:19:49 
Awatar użytkownika

PIOTR GOCIEK ,,Analfabet 3 RP''
IGOR JANKE ,,Twierdza Solidarność''

Tak dużo, tak mocno ''

PostWysłany: ndz, 14 lipca 2024 11:00:52 
Awatar użytkownika

zasada pisze:
Idzie tu wielki chłopak Grzegorza Bogdała

Proza pełna chwytających za serce detali. Szczególnie zwierzęcych (kucyk, małpka, papuga, pies, puszczyk, wiewiórka). Opowieści toczą się leniwie a w tle majaczy śmierć. Można domyśleć się ostatniego albo przedostatniego Jarocina w czwartej części tytulowego opowiadania (zaczynu minipowieści?!). Opowiadanie o umieraniu ciotki budzi we mnie skojarzenia z dawno czytanym Cortazarem.
Całościowo poziom niżej niż Bessa.w.kontekście której czytam nominowane pozycje.
Teraz czas na Katarzyne Groniec.

PostWysłany: wt, 16 lipca 2024 10:01:49 
Awatar użytkownika

Olaf Stapledon - Syriusz

Była książka tegoż autora o ponadprzeciętnie inteligentnym człowieku, a ta opowiada o ponadprzeciętnie inteligentnym psie. Obserwuje on ze swej perspektywy gatunek ludzki oraz boryka się z własną niecodzienną naturą i człowieczymi uprzedzeniami wobec niej. Gorzkie.

Ryszard Kapuściński - Kirgiz schodzi z konia

Mówię "Kapuściński", myślę "Afryka" (a w sumie dlaczego nie "Ameryka Środkowa"?). Ale chyba to jego opowieści z ZSRR lubię najbardziej. Krótki przegląd historii i rzeczywistości (koniec lat sześćdziesiątych) republik Kaukazu i Azji Środkowej ma wszystko, co lubię u autora. Najlepszy fragment - sugestywne opisy Baku ery gorączki naftowej.

Philip K. Dick - Głosy z ulicy

Podobnie jak opisywana wcześniej powieść - Dick wczesny, głównonurtowy, wydany pośmiertnie. Kryzys (osobowości? tożsamości? wieku średniego?) bohatera, który miota się między żoną a fascynującą i odpychającą jednocześnie kobietą, nie lubi swojej pracy, szuka sensu w życiu, próbuje go znaleźć w religii... I tak się miota z miejsca na miejsce, nie umiejąc sobie znaleźć spokoju i odpowiedzi. Książka jest znów zbyt długa i przegadana, ale osoby w średnim wieku na pewno docenią przedstawienie niektórych rozterek. Co ciekawe tym bardziej, że Dick pisząc ją miał za sobą raptem ćwierć wieku życia.

Virginia Woolf - Orlando

Najbardziej przystępna i najbardziej przejrzysta fabularnie (choć zawiłości tu niemało, by wspomnieć tylko nagłą zmianę płci głównego bohatera (bohaterki?)) książka pani Virginii z trzech, które czytałem. Mimo wszystko nie polubimy się specjalnie.

PostWysłany: pt, 19 lipca 2024 08:26:42 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
Podczas rozmowy na mój kanał dziennikarz Jakub Maciejewski powiedział, że o ile środowisko dziennikarskie jest według niego wciąż żywcem wyjęte z książki Tyrmanda "Życie towarzyskie i uczuciowe", o tyle ja tam swego odpowiednika nie mam. I teraz czytam tę książkę, bo chyba jej akurat nie czytałem w czasie mojego tyrmandowego zrywu - albo kompletnie nie pamiętam.

dopiero teraz skończyłem, ależ to jest dobra książka. Chyba faktycznie najlepsza rzecz Tyrmanda. Pisana, jakby nie było żadnej cenzury, pełna znakomitych opisów i, niestety, bardzo pesymistyczna.

PostWysłany: pt, 19 lipca 2024 08:57:49 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
Chyba faktycznie najlepsza rzecz Tyrmanda.

Kolejkuje ją zatem.
Kundle Katarzyny Groniec utknęły mi jakoś na początku. Za to Chlopcy z ulicy Pawła pieknie prą do przodu.

Ostatnio zmieniony pt, 19 lipca 2024 12:31:17 przez zasada, łącznie zmieniany 1 raz

PostWysłany: pt, 19 lipca 2024 12:09:59 
Awatar użytkownika

a właśnie, powiedz mi, bo mnie ta Bassa zaciekawiła - to jest ciężkie, czy mimo tematyki lekkie? Bo z rozmów/recenzji w sumie wyszło, ze to drugie trochę.

PostWysłany: pt, 19 lipca 2024 12:30:21 
Awatar użytkownika

Budyń pisze:
lekkie

Nie jest to lektura ponura, czy przygniatajaca.
To wszystko co najtrudniejsze ubrane jest w taki sztafaż przymróżnego oka i skrzywionych, zaciśniętych ust. Jakby w lokalnym mięsnym, czy lumpeksie albo pijalce spotkali sie pozbawieni złudzeń bohaterowie po przejściach i chcieli ograć skrzeczące rzeczywistość lekko wisielczym humorem i dystansem nabytym za dużą cenę. Podejrzewam, że kojarzysz ten feeling.

PostWysłany: pt, 19 lipca 2024 12:49:05 
Awatar użytkownika

myślę, że tak, dzięki.

PostWysłany: wt, 23 lipca 2024 09:15:11 
Awatar użytkownika

Krzysztof Piskorski - Czterdzieści i cztery

Połowa dziewiętnastego wieku. Coś na kształt steampunku, ale właściwie powinniśmy powiedzieć etherpunk. Bramy do światów alternatywnych, ruchy polityczne w Europie, a pośród rozgrywających są Mickiewicz, Słowacki, Byron, podstarzały książę Poniatowski, a nawet podtrzymywany przy życiu substancjami z innych światów Napoleon. I co? I jednak za dużo grzybów w tym barszczu. Ciekawy świat, sporo smaczków i wyłapywania aluzji (podobieństw bądź zgoła przeciwnie) do naszego świata, ale konstrukcja fabuły na tym cierpi.

PostWysłany: śr, 24 lipca 2024 02:17:40 
Awatar użytkownika

czy to jakieś późne echa "Lodu"?

PostWysłany: śr, 24 lipca 2024 06:13:42 
Awatar użytkownika

Raczej nie. Dużo lżej, a podobieństw w konstrukcji świata raczej niewiele. No i dzieje się kilkadziesiąt lat wcześniej. Luźno nawiązuje (świat, nie fabuła i bohaterowie) do "Zadry", wcześniejszej powieści Piskorskiego, ale pewnie nie znasz. No i nie ten ciężar gatunkowy zupełnie - Piskorski to jednak rozrywka plus ciekawy pomysł na świat. Ale - jak pisałem przy okazji "Cieniorytu" - w tej kategorii jest to wysoki poziom.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 10717 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 706, 707, 708, 709, 710, 711, 712 ... 715  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.