Ultima Thule

Forum fanów Armii i 2TM2,3
Dzisiaj jest śr, 13 listopada 2024 00:13:39

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 241 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna
Autor Wiadomość
PostWysłany: sob, 26 października 2024 19:44:51 
Awatar użytkownika

Awruk!

PostWysłany: pn, 28 października 2024 21:51:06 
Awatar użytkownika

Padnięte głosy: „Jak Erg Samowzbudnik Bladawca pokonał” (2); „Bajka o maszynie cyfrowej, co ze smokiem walczyła” (1); „Przyjaciel Automateusza” (2).
Odpadają „Jak Erg Samowzbudnik Bladawca pokonał” tudzież „Przyjaciel Automateusza”.

Dlatego też finalistami są:

„Bajka o maszynie cyfrowej, co ze smokiem walczyła”
„Doradcy króla Hydropsa”

PostWysłany: pn, 28 października 2024 21:53:15 
Awatar użytkownika

Jak dla mnie zostały pozycje nr 1 i 3, więc jest w porzą. Teraz więc czas na pierwszy w tym surwajworze głos na „Doradców króla Hydropsa”.

PostWysłany: pn, 28 października 2024 22:11:47 
Awatar użytkownika

Puddleglum pisze:
Jak dla mnie zostały pozycje nr 1 i 3, więc jest w porzą. Teraz więc czas na pierwszy w tym surwajworze głos na „Doradców króla Hydropsa”.
Podpisuję się pod całością wypowiedzi. :D
Tak, mimo całego zachwytu rangą Wielkiego Podskrzelego Koronnego, muszę przecież wiernie bronić Jej Ferromagnetyczności i pierwiastka ze smoka.
(Swoją drogą, zainteresowanych innymi działaniami na smokach odsyłam do „Wyprawy trzeciej” z Cyberiady.)

PostWysłany: wt, 29 października 2024 11:44:13 
Awatar użytkownika

A ja tylko chciałem wtrącić, że dla mnie najbardziej lemistycznym i bajkorobocim utworem Armii jest "Pieśnią moją jest Pan".

PostWysłany: wt, 29 października 2024 14:34:50 
Awatar użytkownika

Próbuję to przetrawić...

PostWysłany: wt, 29 października 2024 15:34:28 
Awatar użytkownika

"Bajka o maszynie cyfrowej, co ze smokiem walczyła"

Obaj finaliści są u mnie wysoko, ale ten fragment decyduje:
Wieczorem wrócił Froton do domu i zdziwił się, że żona nie oczekuje
go z łomem na progu - a gdy wszedł do mieszkania, ujrzał ją i nawet się
nieco zmartwił, gdyż był niezmiernie zacny; wszelako rychło pomyślał, iż
wypadek ten obróci się na jego korzyść, tym bardziej że mógł zużyć żonę
na części zapasowe, co doskonale by się opłaciło. Usiadł więc na
podłodze, dobył śrubokrętu i wziął się do rozkręcania nieboszczki, kiedy
dobiegły go piskliwe okrzyki, płynące z wysoka.

kogoś kopnąć - ale po co

PostWysłany: wt, 29 października 2024 18:02:31 
Awatar użytkownika

Bajka, która moim zdaniem jest wyróżniająco się najlepsza, właśnie odpadła (Automateusz). Być może zostały numer dwa i trzy, a może cztery lub nawet pięć, bo w sumie równy poziom wsród tych najlepszych.

Smok, który się pomylił ze smołą, to chyba najzabawniejsze ze wszystkich opowiadań, ale przegrywa u mnie tym, że akcja raczej jest podporządkowana grepsom słownym, owszem na wysokim poziomie. Hydrops zabawny też bywa, ale ma świetną intrygę (obok perypetii Automateusza z Wuchem, najlepszą, a może w ogóle najlepszą), jest oryginalny, bo jednak wodny - słowem u mnie wygrywa ten finał dość wyraźnie.

Proszę o wykreślenie Smoka i maszyny.

PostWysłany: wt, 29 października 2024 18:26:34 
Awatar użytkownika

Puddleglum pisze:
Próbuję to przetrawić...

Oczywiście chodzi o warstwę muzyczno-emocjonalną w jakimś oddzieleniu od przekazu. Wyobraź sobie jaką historię opowiada sama muzyka!

PostWysłany: śr, 30 października 2024 21:26:37 
Awatar użytkownika

Trochę mnie podłamał ten finał, bo wszyscy moi faworyci odpadli.
No cóż, takie życie, pozostaje mi oddać znów głos na Bajkę o maszynie cyfrowej, co ze smokiem walczyła.

PostWysłany: czw, 31 października 2024 11:50:16 
Awatar użytkownika

No to ja jestem o tyle zadowolony, że mój numer 2 znalazł się w finale.

kogoś kopnąć - ale po co

PostWysłany: pn, 04 listopada 2024 23:16:22 
Awatar użytkownika

Padnięte głosy: „Bajka o maszynie cyfrowej, co ze smokiem walczyła” (3); „Doradcy króla Hydropsa” (2).
Czyly Komisja Surwiąca ustaliłła tę tu oto, nie inną, kolejność:

1. „Doradcy króla Hydropsa”
2. „Bajka o maszynie cyfrowej, co ze smokiem walczyła”
3. „Jak Erg Samowzbudnik Bladawca pokonał”
3. „Przyjaciel Automateusza”
5. „Bajka o królu Murdasie”
6. „Skarby króla Biskalara”
7. „Król Globares i mędrcy”
8. „Jak Mikromił i Gigacyan ucieczkę mgławic wszczęli”
9. „Uranowe uszy”
10. „Dwa potwory”
11. „Trzej elektrycerze”
11. „Biała śmierć”

Cóż, za dużo elementów, za mało głosujących. Mimo to dziękuję za uwagę i zabawę.

A tej deklaracji Witka ciąglem nie przetrawił...

PostWysłany: wt, 05 listopada 2024 12:11:34 
Awatar użytkownika

Nie zgadzam się z tą listą, ale dziękuję za poprowadzenie zabawy! :)

PostWysłany: wt, 05 listopada 2024 12:29:14 
Awatar użytkownika

Dziękuję za zabawę a Puddlegumowi za komisjonowanie!

Pozwolę sobie teraz wrzucić moją osobistą listę.

12. „Jak Mikromił i Gigacyan ucieczkę mgławic wszczęli”
Sympatyczna bajeczka, ale taka dla naprawdę małych robociątek. Bez większego ciężaru w moim odczuciu. Ponadto niemal bez krygowania się wspiera chamstwo kruszyny Mikromiła. No trochę kultury!
11. „Król Globares i mędrcy”
Fajny pomysł, lecz tak jakby sam Lem stracił miętę do tej bajki podczas pisania. No i szkoda dwóch mędrców i ich głów, podczas gdy Globares sobie nadal rządzi, okrutnik...
10. „Uranowe uszy”
Nawet jak na bajkę to się trochę naukowo nie spina... jednak jest ów radioaktywny klimat - ładnie ukazany. Cóż, sportowo mówiąc - spadek nie grozi, puchary też nie.
9. „Przyjaciel Automateusza”
Dużo ględzenia o życiu i śmierci, nic z Kosmosu. I irytuje mnie brak logiki Automateusza - rzucając Wucha na dno oceanu w drodze powrotnej po uratowaniu osiągnąłby to samo co potem tocząc w mozole i trudzie wielką kulę cementu... Ale przyznaję - pewien ciężar w tym jest, to rozróżnienie między "nigdzie" a "prawie że nigdzie"...
8. „Trzej elektrycerze”
Bardzo dobrze odmalowany zimny, dzwoniący, kryształowy świat. Dobra dynamika bajki i niby oczywisty - ale wyraziście skonstruowany morał. Podoba mi się motyw z księciem Astrouchem, który był kurde właściwie krok od zwycięstwa nad najeźdźcą, niewiele zabrakło!
7. „Biała śmierć”
Ponury, cichy horror. Zagrożenie czuje się od samego początku, to jedne z najlepszych obrazów obcości na linii roboty-ludzie. I porażająca pleśnią końcówka.
6. „Skarby króla Biskalara”
Dynamika i akcja, czasem posunięta do granic nonsensu (gdy główny bohater wracając z księżyca ląduje na "sopelku osmalonym"). Przygody jednak ciekawe, jest w tym jakiś klimat Indiany Jonesa. Ciekawe co z tą kulą z czystego radu później się stało...
5. „Jak Erg Samowzbudnik Bladawca pokonał”
Po prostu rycerska epopeja w elektryczno-blaszanych okolicznościach! Tu zwiedzamy najwięcej Kosmosu, który jest jak miasto, na wyciągnięcie ręki. Doceniałem, że nie wszyscy śmiałkowie zginęli - Palibaba i Perpetuan wzięli udział w przygodzie, ale bez utraty życia.
Na końcu przewrotny brak morału. Świetna bajka!
4. „Bajka o maszynie cyfrowej, co ze smokiem walczyła”
Najzabawniejsza bajka, ta maszyna i król który tłucze kapciami jej lampy. I sam elektrosmok i fajne szczegóły (bardzo lubię cyberisimmusa, który jednak ze smokiem kotłował się dłużej, odważny!) no i wisienak na torcie - działania matematyczne!
3. „Dwa potwory”
Ach, gdyby to sfilmować! (Holyłód mnie słyszy?!). Doskonale odmalowana atmosfera zagrożenia, w końcu walka, porażki (znów jak to u Lema - Rtęciogłów okazuje się niemal zwycięski, ale jednak ostatecznie nie...), potem jakby przesilenie na zwycięstwo a w końcu fatum i beznadzieja. Końcówka bardzo dobra - bo to beznamiętne zachowanie ludzi tak mocno kontrastuje z dramatem Srebrzystych. Ci na statku nawet jakoś osobiście nie nienawidzą Srebrzystych, ich zagłada jest dla nich rodzajem jakiejś dezynseksji, racjonalnej konieczności.
2. „Doradcy króla Hydropsa”
Precyzyjna polityczna intryga, po "ludzku" opisane postaci dygnitarzy, ach te ich strategie i stronnictwa! I filipika Amassyda w kierunku Filonauty! - aż wyobrażam go sobie w Sejmie!
Za pozwoleniem waszej dostojności, i ja mam ochotę napisać do króla o tym, jak wasza miłość nie wiadomo od kiedy rażony drżączką, zniszczyłeś już osiemnaście perłowych matryc, które przyszło nam odrzucić, gdyż po formule o miłowaniu tego, co nieduże, nie zostawiłeś ani krzty miejsca na zakaz miłowania tego, co nie jest podmorskie! Zechciałeś nas zapewniać, godny Filonauto, iż było to przeoczenie - wszelako, powtórzone osiemnaście razy, starczy, aby zamknięto cię do domu zdrajców lub szaleńców, i tylko do wyboru między tymi dwoma ograniczy się twoja swoboda!
Rewelacja, bardzo mocne drugie miejsce
1. „Bajka o królu Murdasie”
Lemowa "Incepcja" - szalona podróż po wnętrzu umysłu króla Murdasa, Lem znów daje swój wyraz niechęci do dużych rozmiarów i czyni to w pasjonujący sposób. Jak to jest świetnie napisane - szczególnie te chwile gdy Murdas wydobywa się ze snu i teoretycznie wraca do normalnego świata, ale on już jest skażony podejrzeniem, że wcale nie jest to na 100% jawa... Tu językową wisienką jest oczywiście "śrubka - rym do TRUPKA!!!". Plus też za jakże zwięzłe polityczne podsumowanie na początku: "Po dobrym królu Heliksandrze wstąpił na tron jego syn, Murdas.
Wszyscy się tym zmartwili, bo był ambitny i strachliwy."

Rewelacja i mocne pierwsze miejsce.

kogoś kopnąć - ale po co

PostWysłany: wt, 05 listopada 2024 21:12:31 
Awatar użytkownika

Świetne podsumowanie! Zgadzam się albo nie zgadzam, nie ma większego znaczenia, zresztą nie umiałbym tego tak ładnie rozpisać. Na pewno ta zabawa była dla mnie wielką wartością, bo pierwszy raz w życiu przeczytałem Bajki robotów (a w każdym razie pierwszy raz uważnie). Niektóre po dwa razy. Zostaną ze mną! Wielkie dzięki Puddleglumie.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 241 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 13, 14, 15, 16, 17  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.